Herinneringseducatie in Diepenbeek
Monoloog over het fort van Breendonk
‘Slaaf van Breendonk - Stück 3571’ is een aangrijpende monoloog over het leven in het Fort van Breendonk tijdens WO II. Het verhaal is gebaseerd op getuigenissen van mensen die deze hel overleefd hebben. Het stuk is ontstaan als schoolvoorstelling bij productiehuis Farce Cancan. “Ik werd in 2016 gecontacteerd door schrijver Frans Ceusters met de vraag of ik het zag zitten een monoloog te spelen over het Fort van Breendonk. Na het lezen van de tekst zat ik met een krop in de keel en was de beslissing om deze voorstelling te spelen snel genomen. Omdat ik als acteur vind dat zo veel mogelijk mensen dit verhaal moeten horen en in zekere zin beleven, heb ik enkele jaren later een bewerking gemaakt met uitgebreid lichtplan onder de vleugels van theater M om de voorstelling ook voor volwassenen te spelen. Dit was een groot succes, vandaar dat ik nu nog steeds deze voorstelling met veel goesting speel.”
De acteur neemt u tijdens deze voorstelling mee op een intieme, aangrijpende rondleiding van zestig minuten doorheen het Fort van Breendonk.
“Iedereen moet weten wat er toen gebeurde. Vaak proberen we slechte herinneringen te negeren of te vergeten, maar eigenlijk mogen we niet vergeten hoe onze voorouders hebben geleden voor onze vrijheid. Vanuit deze visie kwam de voorstelling tot stand in samenwerking met het Fort van Breendonk. Ik ga ervan uit dat iedereen met een hart de voorstelling wil gezien hebben”, besluit Stefan.